Na danima Nikole Tesle otvoren natječaj za godišnju nagradu Nikola Tesla - Genij za budućnost

 

U Tehničkom muzeju u Zagrebu u sklopu održavanja Dana Nikole Tesle 25. siječnja 2022. otvoren je ovogodišnji natječaj za godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost“.

Natječaj za ovu glasovitu nagradu otvoren je trinaestu godinu zaredom u tri kategorije, u kategoriji Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli namijenjenoj djeci i mladima te u kategorijama Kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle ili replika Teslinog izuma i Projekti iz područja proširenog Teslinog djelovanja poput zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije.

Natječaj je otvoren prigodnim programom iz kojeg izdvajamo panel raspravu pod nazivom „Pametni gradovi“ u kojoj se raspravljalo o tome koji su alati i projekti predviđeni, a koji će dugoročno utjecati na područje infrastrukture te načina razmišljanja i ustaljenih navika života građana na nacionalnom nivou te kako možemo poboljšati i pojednostaviti život građana pomoću pametnih integriranih rješenja u infrastrukturi, hrani, zelenoj gradnji, zaštiti okoliša, a predstavljeni su neki od projekata i planova koncepata održivog gospodarskog razvoja gradova u Republici Hrvatskoj. 

U panel raspravi su sudjelovali Ružica Lončar, profesorica geografije, savjetnik I. tehnička škola Tesla u Zagrebu, Ivan Ivanković, pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Grada Zagreba, dr. sc. Nirvana Franković Mihelj, voditeljica projekata u Sektoru za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Jagoda Divić, samostalna savjetnica u Sektoru za industriju i održivi razvoj HGK i mr. sc. Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a u Hrvatskoj.

Okupljenim uglednicima iz znanstvenog i društvenog života Hrvatske  prigodnim govorima obratili su se izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, pomoćnik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Grada Zagreba, gospodin Ivan Ivanković, ravnateljica Tehničkog muzeja „Nikola Tesla”, gospođa Markita Franulić, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu ,prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga, znanstvena suradnica, profesorica na Visokom učilištu RIT Croatia, dr.sc. Evelina Miščin, predsjednik Hrvatske gospodarske Komore-Komore Zagreb, gospodin Vitomir Klasić te izvršna direktorica AmCham-a u Hrvatskoj mr.sc. Andrea Doko Jelušić. Događanju su prisustvovali i tajnik Udruge inovatora Hrvatske ,gospodin Matija Žugec, Zastupnik Gradske skupštine Grada Zagreba, profesor, dr.sc. Viktor Gotovac i drugi uvaženi gosti. Program događanja uspješno je po 13. put organizirala Udruga Nikola Tesla-Genij za budućnost predvođena predsjednicom Udruge gospođom Dragicom Mihajlović.

 

 

 

 

 

 

 

  • Mario Banušić

  • 30. Jan, 2022.

I. tehnička škola Tesla - Vizija budućnosti.