TCA seminari

Internationalisation strategies in VET
Budimpešta, 5. do 8. travnja 2016.

TCA seminar u Budimpešti (od 5. do 8. travnja 2016.) za cilj je imao razvijanje strategija internacionalizacije strukovnih obrazovnih institucija, tj. jačanje njihovih međunarodnih dimenzija. Mjesto održavanja seminara bio je Margitsziget (Margitin otok) u Budimpešti koji je bio izvanredna lokacija za vrlo radna tri dana.

Na seminaru su prisustvovali naša ravnateljica Ivanka Sluganović i nastavnik Zvonimir Petković. Izabrani smo bili na temelju projektnog prijedloga, odnosno njegove kvalitete (naš projektni prijedlog osvojio je maksimalan broj bodova u RH).

Seminar je bio u organizaciji nizozemske, finske i mađarske državne agencije za programe EU, a sudionici su bili iz čak deset zemalja EU. S kolegama smo podijelili iskustva i ambicije te smo uz pomoć moderatora zajedničkim snagama u fazama razvijali vlastite strategije koje će biti temelj našeg razvoja u budućnosti.

Prisustvovali smo brojnim radionicama koje su pokrile teme poput:

  • Razvoja poučavanja i kurikuluma uz pomoć međunarodnih aktivnosti
  • Bolje pripreme učenika za tržište rada
  • Povezivanja razvoja nastavnog i nenastavnog osoblja s međunarodnog stajališta
  • Uključivanje međunarodnih aktivnosti u naš svakodnevan posao
  • Bolje povezivanje s partnerima iz EU
  • Jačanje kvalitete EU projekata

Predstavljali smo Hrvatsku zajedno s kolegicama (ravnateljicom Snježanom Erdeljac i koordinatoricom Mirjanom Kovačić) iz Mješovite industrijsko-obrtničke škole iz Karlovca. Vratili smo se u Zagreb s izuzetno bogatim novim iskustvima i jasnijom vizijom daljnjeg unaprjeđenja naše škole s međunarodnog aspekta.

 

Networking Vocational Education and Business:
A Contact Making Seminar for Erasmus+

Dubrovnik, 13. - 15. listopada 2015.

Na VET TCA 2015 seminaru koji je održan u Dubrovniku od 13. do 15. listopada 2015. sudjelovao je naš nastavnik Zvonimir Petković, mag. ing. mech. koji je napisao projektni prijedlog na osnovu čije kvalitete je izabran za sudjelovanje na TCA seminaru. Seminarom su uspostavljeni brojni novi kontakti u zemljama EU, ali i u Hrvatskoj. Naš nastavnik je radio u timu koji je uključivao kolege iz Njemačke, Italije, Islanda i Hrvatske. Zadatak je bio izraditi inovativan Erasmus projekt te ga što bolje prezentirati ocjenjivačima iz državnih agencija Hrvatske, Finske, Njemačke, Švedske i Islanda. Projektni prijedlog tima, ali i sjajna prezentacija, osigurale su prvo mjesto na seminaru i pohvale državnih agencija.

Posebno treba pohvaliti organizatore događaja - našu Agenciju za mobilnost i programe EU koja je događaj organizirala zaista savršeno: od kulturalnih događaja, prekrasnog smještaja do same tehničke pomoći koja je bila izvanredna.

 

I. tehnička škola Tesla - Vizija budućnosti.