Učenici I. tehničke škole Tesla obilježili su Međunarodni dan sjećanja na holokaust

U povodu obilježavanja međunarodnog dana sjećanja na holokaust u našoj školi održano je predavanje Mengele - anđeo smrti i njegovi pokusi i radionice na temu tolerancije, poštivanja, uvažavanja drugih kao bogatstva različitosti.
 
Ovom temom nastojimo potaknuti naše učenike na usvajanje pouka iz tragedije holokausta , djelovanjem protiv diskriminacije i obranu demokratskih vrijednosti u svojim zajednicama.
 
Poučavanje o holokaustu podrazumijeva odabir pravih informacija i pedagoški pristup ovisno o sastavu učenika. Na taj način učenici su saznali osnovne informacija o životu jednog od najgorih nacističkih zločinaca 20. stoljeća , Josefu Mengeleu i njegovim pokusima na blizancima. Učenica X. gimanzije Ana Lončar održala je izlaganje uz mentorstvo Ružice Lončar, prof. geografije i na vrlo slikovit način podsjetila učenike kako je od oslobađanja najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz - Birkenau prošlo 75 godina.
Nakon izlaganja prof. Ružica Lončar potaknula je učenike na raspravu i kritičko razmišljanje s naglaskom na pravilan odabir dokaza i interpretaciju povijesnih činjenica. Na taj način istaknuli smo razliku između počinitelja zločina u prošlosti i današnjih društava u Europi.
 
Učenici su nakon pročitanog svjedočanstva jedne od žrtava holokausta, pod vodstvom prof. Helene Jilek Kubalek, prof. Ivane Budošan Tonžetić i prof. Andreje Ferdelji Sambol sudjelovali u raspravi i radionici o ekstremnim ljudskim ponašanjima , mržnji i okrutnosti, ali također i o hrabrosti i humanosti i na taj način obogatili svoja znanja i razumijevanje o holokaustu.
Voditeljice radionica nastojale su smjestiti događaje holokausta u njihov povijesni kontekst kako bi se izbjegla razlika između naroda, politike, kulture i društva suvremene Njemačke i one u nacističko doba.
Učenici su raspravljali o stereotipovima, predrasudama, nepravdama i pogrešnim shvaćanjima današnjeg društva i na taj način došli do zaključka da moralne poruke neće biti dobro utemeljene ako nisu vezane uz točna i objektivna tumačenja povijesnih činjenica.
 
Ružica Lončar, prof. geografije
 
U Zagrebu 27.siječnja 2020.
 
  • Mario Banušić

  • 28. Jan, 2020.

I. tehnička škola Tesla - Vizija budućnosti.