Učenici I. tehničke škole Tesla na Festivalu znanosti u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu

Autorica: Ružica Lončar, prof. geografije, savjetnik

 

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti. Ove godine manifestacija Festival znanosti 2022. godine održana je na više lokacija od 2. - 7. svibnja 2022. godine. Učenici naše škole aktivno su sudjelovali na radionicama Digitalna meteorološka postaja i radionici Vozila  na alternativni pogon - tehnologija vodika koju je vodila nastavnica Ružica Lončar. prof. geografije i bivši  učenici I. tehničke škole Tesle, nagrađeni zlatnom medaljom  na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2021. a to su; Dominik Matejčić i Filip Kalanj, uspješni studenti Tehničkog veleučilišta u Zagrebu. Na taj smo način naše učenike upoznali s utjecajem tehnologije vodika na stanovništvo, gospodarstvo i okoliš, upoznali ih s primjenom meteoroloških podataka u smanjenju rizika od prirodnih nepogoda, prostornom planiranju, energetici, urbanizmu, poljoprivredi i sl. U praktičnom dijelu učenici su upoznali dijelove i princip rada digitalne meteo postaje i gorivog članka pri čemu su povezali tehnička znanja koja su učenici usvojili tijekom svog školovanja i geografska znanja i vještine. 

Globalno zatopljenje tijekom druge polovice prošlog stoljeća, posebno krajem zadnjeg desetljeća, upozorilo je na promjene u klimatskom sustavu. Budući da je klima jedna komponenta Zemljinog sustava, takve promjene dovode do globalnih promjena u okolišu. 

Digitalna meteorološka postaja zamišljena je kao didaktičko pomagalo u nastavi geografije u srednjim strukovnim školama. Učenici uz pomoć iste upoznaju fizikalne meteorološke parametre (temperatura zraka, barometarski tlak i relativnu vlažnost zraka). Pomoću postaje moguće je izmjeriti navedene fizikalne veličine a dobivene podatke analizirati uz pomoć računala.

Vodik i gospodarstvo temeljeno na vodiku važni su elementi zelene energetske tranzicije za ispunjavanje ciljeva EU vezanih uz čistu energiju i smanjenje emisije stakleničkih plinova. Vodik se smatra čistim energentom i očekuje se da će ulaganja u čiste tehnologije povezane s vodikom pridonijeti transformaciji energetskog sektora. 

 

 
 
 
 
  • Mario Banušić

  • 16. May, 2022.

I. tehnička škola Tesla - Vizija budućnosti.