Održan ŽSS nastavnika geografije u strukovnim i osnovnim školama Grada Zagreba 22.11.2017.

U I. tehničkoj školi Tesla 22, studenog 2017. godine održan je Županijski stručni skup nastavnika geografije u strukovnim i osnovnim školama Grada Zagreba.
Teme stručnog skupa bili su istraživačka i programirana nastava, a stručni skup je
bio organiziran kroz predavanja i radionice.
Voditeljice Županijskih stručnih vijeća Ružica Lončar i Ani Bertović održale su predavanje i radionicu o istraživački usmjerenoj nastavi koja kod učenika potiče kreativnost i kritičko mišljenje, a ima etape znanstveno- istraživačkog rada. Odličan primjer istraživačkog projekta predstavila je profesorica geografije Marija Ros Kozarić iz 1. osnovne škole Petrinja pod nazivom “ Depopulacija petrinjskog područja” u kojem je predstavila višemjesečni rad učenika i nastavnika i primjer otvorenog istraživanja u kojem učenici sami formuliraju problem i razvijaju procedure za rješavanje problema, dok nastavnik daje potporu samo kada to učenici traže.

Petra Mesarić, profesorica geografije upoznala nas je sa programiranom nastavom i programom koji obuhvaća određeni nastavni materijal i detaljno razrađenu metodologiju procesa obrade nastavne građe. Uloga je programiranog materijala da raščlani gradivo na sitne dijelove ili zadatke u logičke slijedove za postupno napredovanje u učenju.
Organizirana je radionica u kojoj se na primjeru iz kartografije prate sve faze programirane nastave.

Primjere međupredmetne korelacije na projektima i suradnji s institucijama- veleposlanstvima, predstavile su profesorice geografije Lidija Zonjić i Antonija Miškulin.

Ovaj stručni skup pokazao je suvremeni pristup poučavanja, jer će na ovaj način učenik shvatiti ciljeve i zadatke odgoja i obrazovanja, osvijestiti svoje potrebe i stavove i biti osposobljen za stvarenje strategija u upravljanju svojim učenjem.

Ružica Lončar

  • Zvonimir Petković

  • 06. Dec, 2017.

I. tehnička škola Tesla - Vizija budućnosti.