Manifestacijom Tesla&friends obilježena 164. godišnjica rođenja Nikole Tesle

U povodu 164. godišnjice rođenja Nikole Tesle te 7. Dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija, Tesla & friends 2020.” u organizaciji udruge “Nikola Tesla – genij za budućnost” koja je najavila brojne događaje, naša škola kao dugogodišnji partner Udruge sudjelovala je u okviru programa u Tehničkom muzeju u četvrtak, 9. srpnja 2020. godine na izložbi “30 genija” na kojoj su predstavljene inovacije inspirirane djelima velikana Nikole Tesle.
 
Ravnatelj I. tehničke škole Tesla, Tihomir Matičević održao je pozdravni govor u kojem je naglasio da se dugogodišnja suradnja ogleda u nizu aktivnosti naših učenika i nastavnika u razvoju kreativnosti i inovativnosti u cilju stjecanja informatičkih i tehničkih znanja i vještina.
Ravnatelj je istaknuo da se kreativci rađaju, ali mogu se stvoriti učenjem i vježbanjem i zato je uloga naše škole stvoriti poticajno okruženje za razvoj novih ideja u kojem mijenjamo pristupe i pomičemo granice ljudskog znanja.
 
Naša škola ima veliku odgovornost i daje podršku konkretnim projektima Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost koja će pridonijeti poticanju inovativnosti i kreativnosti svakog pojedinca i na taj način kroz lik i djelo Nikole Tesle zahvaliti Geniju za sve inovacije koje baštinimo.
 
Naši nastavnici, Ružica Lončar, prof. geografije i Krešimir Orozović, dip.ing. el. redoviti članovi Udruge Nikola Tesla- Genij za budućnost sudjelovali su na događaju projiciranja lika velikog znanstvenika na vodenom zaslonu u Ulici Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu i na taj način odali počast velikanu svjetskog glasa.
 
U subotu, 11.srpnja 2020. godine održana je konferencija “Tesla u Zagrebu”, a tema konferencije je bila “Teslini izumi i patenti- temelj gospodarstva 21. stoljeća” na kojoj su naši nastavnici Ružica Lončar i Krešimir Orozović sudjelovali u organizaciji konferencije na kojoj su bila zanimljiva predavanja a uspostavili smo i suradnju naše škole sa nekim izlagačima.
Među pojedinim izlagačima bila su istaknuta imena znanstvene i gospodarske zajednice Republike Hrvatske. .
U uvodnom dijelu konferencije prigodnim obraćanjima sudionicima su se obratili Vitomir Klasić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb, dr. sc. Marijana Borić, znanstvena suradnica Odsjeka za povijest prirodnih i matematičkim znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Don Markušić, potpredsjednik udruge Transparency International Hrvatska, Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Dragica Mihajlović, predsjednica udruge Nikola Tesla – genij za budućnost. Izlaganja su na konferenciji imali prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla, Alla Kotova, specijalistica kvantne medicine i AMSAT dijagnostike, Daniela Klaić Jančijev, voditeljica projekata u tvrtki DVOKUT-ECRO i Ivana Bučanac Jeleković, voditeljica Odjela marketinga i PR-a u tvrtki Toyota Hrvatska. Sudionici konferencije imali su prilike poslušati i videoizlaganje Gorana Marjanovića neovisnog izlagača Teslinih izuma.

 

 

  • Mario Banušić

  • 10. Aug, 2020.

I. tehnička škola Tesla - Vizija budućnosti.